Specialiştii în domeniu subliniază că fişierele şterse din calculator au de fapt o „soartă neaşteptată”.
Atunci când se şterge ceva din calculator, locul ocupat de informaţiile respective pe spaţiul de stocare este lasat gol, el nefiind de fapt şters niciodată, după cum notează news.com.au. „Stergerea unui fişier echivalează cu marcarea unui capitol dintr-o carte drept gol, însă el de fapt există”, spun experţii.
Nu funcţionează în toate cazurile
Soluţia ar fi scrierea unor noi informaţii peste fişierul respectiv, până ce el devine de nerecunoscut. Abia atunci devine foarte greu pentru un alt utilizator să îl recunoască. Totuşi, se pare că nici această metodă nu funcţionează în toate cazurile.
Există situaţii în care utilizatorii au scris peste conţinutul iniţial al fişierului şi de 35 de ori, însă specialiştii în informatică au putut reconstitui informaţiile iniţiale. Cei care vor să scape de toate informaţiile din calculator şi nu mai folosesc calculatorul respectiv au şi solutia de a-i rupe piesele în bucăţi. Dar, chiar şi în această situaţie se pot reconstitui informaţiile care au fost prezente în calculatorul respectiv.
Specialiştii dau ca exemplu informaţii clasificate din SUA, care au fost recuperate de către persoane specializate din resturile pieselor depozitate de americani în Ghana. Tot ei precizează că cel mai bine este să fie păstrate componentele vechi ale calculatorului şi să nu fie date nimănui, căci informaţiile ar putea fi folosite de către alte persoane.