Romanii care mai receptioneaza in prezent televiziune analogica din eter printr-o simpla antena, fara sa plateasca un abonament la cablu sau satelit, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015. Acesta este doar unul dintre efectele tranzitiei la televiziunea digitala terestra si o campanie de informare si mediatizare ar fi trebuit demarata, potrivit legii, "cu incepere de la 1 august 2013". La solicitarea HotNews.ro, Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), autoritatea responsabila de aceasta informare, si-a exprimat opinia ca "data de 1 august 2013 prevăzută în HG nr.403/2013, este un termen estimativ" si "ca pe masura ce noua platformă digitală se va extinde în teritoriu, va fi lansată, desigur, și această campanie de informare".
Ce este si cum poate fi receptionata experimental televiziunea digitala terestra. Ce se va intampla pana la 17 iunie 2015
Uitati pentru o clipa de cablu, satelit si internet (IPTV) principalele platforme prin care cei mai multi dintre noi receptionam televiziune platind un abonament. In anumite zone din Bucuresti si Sibiu, se poate receptiona gratuit televiziune digitala, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei). Iti mai trebuie un televizor cu tunner DVB-T incorporat sau un set-top box DVB-T. Aceasta este televiziunea digitala terestra, un proiect pilot care va fi extins la nivel national pana pe 17 iunie 2015, conform unei Hotarari de Guvern publicate pe 3 iulie 2013 in Monitorul Oficial.
Furnizarea serviciilor TV prin intermediul frecvenţelor radio terestre se realizează în prezent prin intermediul unor sisteme analogice.
Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioară, în acelaşi spaţiu spectral necesar unui sing