Octavian Goga s-a nascut în ziua de 1 aprilie 1881, la Rasinari, judetul Sibiu. În ascendenta poetului se înscrie un lung sir de preoti ortodocsi, carturari vrednici, pasionati în a demonstra latinitatea limbii si a poporului nostru.
Astfel îl stim pe protopopul Coman Bârsan Popovici(1768-1808), care a avut doi copii, ambii preoti, Sava si Dan Popovici, Dan Bratu, preotul Ion Bratu (1819-1878), bunicul dinspre mama al lui O. Goga. Acesta l-a gazduit în casa lui din Rasinari pe pribeagul Eminescu „zdrentuit de la mâneci pâna la coate si cu niste simpli pantaloni în sus si în jos”.
Mama poetului, Aurelia Bratu, nascuta la 2 octombrie 1856, învatatoare si scriitoare, s-a casatorit cu preotul Iosif Goga la 27 ianuarie 1880. Iosif Goga, nascut în 1851, fiul lui Natanail Goga din Craciunelul de Sus, fostul judet Târnava Mica, unde bunicul poetului dupa tata „a fost, în 1848, revolutionar în tabara lui Axente Sever”. Aurelia, mama poetului, a publicat versuri în Familia si cunoastea bine, pe lânga limba româna, maghiara si germana.
O. Goga îsi traieste anii copilariei în Rasinari, pe Ulita Popilor, crescând efectiv în umbra Mausoleului lui Saguna,înconjurat de mormintele stramosilor. Cu ajutorul mamei, Goga învata primele slove înca înainte de a merge la scoala. Octavian Ioan Goga a mai avut patru frati: Victor Iosif (1882-1883), Victoria (1883-1904), Claudia (1886-1961) si Eugen (1888-1935).
O. Goga va cunoaste de timpuriu viata si munca oamenilor, le va sti universul lor spiritual, asa cum se afirma el în folclor si în toiul sezatorilor, în cadrul carora a trait aievea, caci ecouri din duhul si atmosfera lor vor razbate puternic în poeziile sale , în care se încheaga toata lumea basmelor de la noi.
Din copilarie, Goga se identifica cu universul rural, îmbratisându-i aspiratiile: „De la început m-am pomenit într-un med