Stimulaţi de subvenţiile pe care le pot primi, dar şi de piaţa de desfacere a produselor, tot mai mulţi fermieri sălăjeni doresc să intre în sistemul de agricultură ecologică. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Sălaj, până în acest moment 586 de agricultori s-au înscris în evidenţele instituţiei cu intenţia de a începe conversia fermelor clasice pe care le deţin.
„Fermierul încheie un contract cu una dintre cele 14 firme de inspecţie şi certificare acreditate pentru 2013 de către Ministerul Agriculturii, pentru ca mai apoi, cu o copie a cererii pe suprafaţă aferentă anului în curs, să se prezinte la Direcţia Agricolă. Aici întocmeşte o fişă cu suprafaţa cu care doreşte să se înscrie în sistemul agriculturii ecologice. Fişa respectivă constituie piesă la dosarul prin care cere sprijin de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe durata perioadei de conversie”, a precizat Dorel Dumitraş, consilier Agricultură Ecologică în cadrul DAJ Sălaj. Potrivit spuselor sale, termenul limită înregistrarea operatorilor în agricultora ecologică este 31 august.
Reprezentantul DAJ Sălaj a menţionat că în judeţul Sălaj sunt certificaţi în agricultura ecologică aproximativ 120 de operatori. Printre cei care exploatează cele mai mari suprafeţe de teren se numără Farm Ecolact Zalău, Salvatore SRL Zalău şi Agrobob SRL Bobota.
„Dacă în 2010 erau în perioadă de conversie 35 de fermieri, în anul 2011 vorbeam despre 228 de fermieri, pentru ca anul trecut, numărul celor care s-au orientat spre agricultura ecologică să ajungă la 581”, a completat Viorica Chişiu, consilier în cadrul Centrului Judeţean APIA.
În ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat sălăjenilor care încep conversia fermelor clasice, acesta variază în funcţie de cultură şi de suprafaţa de teren pe care o deţin. Cea mai mare subv