Plecați de dimineață de la refugiul Iezer, ne-am ținut pe creastă de banda roșie care ne-a dus pe vîrfurile Iezerul Mare (2.463 m) și Roșu (2.469 m), pînă cînd o ceață de nu se mai vedea marcajul ne-a forțat să ne lăsăm la vale pe Plaiul lui Pătru. După vreo două ore de coborît abrupt și una de urcat lejer în care singurele evenimente notabile au fost întîlnirile cu o familie de porci mistreți aflată la siestă și cu niște familii de porcus turisticus aflate la întors grătare pe ritmuri de manele, am ajuns la cabana Cuca.
Adresa: La poalele masivului Grădișteanu, pe malul drept al pîrîului Lespezi. Altitudine 1.210 m.
Căi de acces: De la cabana Voina, vreo 5 km de drum forestier cam bolovănos. Dacă ții la mașina ta, las-o la Voina.
Dotări: 40 de locuri în camere cu paturi suprapuse sau pe saltele, în pod. Tacîmuri și veselă la dispoziție (nu uita să le speli și să le pui la loc după ce mănînci), toaletă cu un ciob de oglindă la pîrîu, sală de mese în curte.
Prețuri: 20 de lei cazarea – n-are sens să întinzi cortul. 5 lei doza de Golden Brau. Cam astea sînt singurele prețuri clare, pentru că la celelalte poziții din meniu, bucătăreasa, soția lui nea Romică, cabanierul, îți răspunde invariabil: "Cît considerați dumneavoastră". Am considerat cam la 5 lei păhărelul de țuică și 2,50 lei cafeaua la ibric.
Ambianță: Dacia vintage a lui nea Romică are un sistem de sunet din care curg non-stop albume AC/DC, Queen, Rolling Stones. Asta pînă se acordează chitările clienților care încing cîntări la focul de tabără pînă tîrziu în noapte. Dacă dormi în "Laboratorul de psihologie" (așa scrie pe ușa dormitorului în care am fost cazați), e posibil să ai inclusă în preț și o ședință de hipnoză. Nu știu sigur, nu-mi mai amintesc.
Plecați de dimineață de la refugiul Iezer, ne-am ținut pe creastă de banda roșie care ne-a dus pe vîrfurile Iez