Valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme de la bănci a ajuns la sfârşitul lunii iulie la echivalentul a 7,4 miliarde de euro, în creştere cu aproape 100 de milioane de euro faţă de nivelul înregistrat în urmă cu o lună, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
În condiţiile în care procesul de creditare continuă să bată pasul pe loc, iar restanţele continuă să crească, ponderea sumelor restante în totalul portofoliului de împrumuturi a urcat de la 14,38% la 14,57%.
Cele mai multe restanţe, peste 60% din total, se înregistrează la împrumuturile în valută – euro, dolari, franci elveţieni, întrucât cei care au luat credite de la bănci au fost afectaţi direct de deprecierea leului.
BCR şi BT, marii creditori ai Oltchim
În ceea ce priveşte structura în profil teritorial, cei mai mari restanţieri, în funcţie de ponderea pe care sumele restante o ocupă în totalul creditelor contractate, sunt locuitorii şi firmele din judeţele Vâlcea, Sălaj şi Suceava.
În Vâlcea, restanţele s-au triplat în ultimul an, ajungând la echivalentul a 195,7 milioane de euro. Aceastea reprezintă aproape o treime din totalul împrumuturilor contractate.
Este de menţionat faptul că BCR şi Banca Transilvania (BT) sunt printre cei mai mari creditori ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an. Potrivit tabelului preliminar al creditorilor Oltchim, publicat la începutul lunii aprilie, cele două bănci au de recuperat de la combinat 116 milioane de euro. La datoriile pe care combinatul le are către cele două bănci, se adaugă multele restanţe, chiar dacă mici, ale angajaţilor disponibilizaţi sau ale celor care nu şi-au mai luat salariul de câteva luni.
„Există o legătură clară între ce se întâmplă la companiile mari din