IAȘI. Școala româneasscă a rămas încremenită într-un sistem de predare învechit, care nu asigură tinerilor nici o șansă de angajare. Acestei probleme i se adaugă o atitudine greșită a angajatorilor față de tinerii absolvenți, crede Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.
Piața muncii din România nu creaeză oportunități pentru tineri, care la rândul lor nu primesc formarea ncesară în cadrul școlii. „Avem din ce în ce mai mulţi tineri care nu îţi găsesc un rost pe piaţa muncii, asta şi pentru că şcola românească a rămas închistată într-un model de predare şi într-un conţinut de informaţie care este depăşit pentru ziua de astăzi”, a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Naional Sindical (BNS), în cadrul emisiunii „Recrutat în Iași”, la Digi24 Iași.
Liderul grupării sinicale susține că nici mediul de afaceri nu valorifică resursa umană la potențialul său maxim și că nu se apropie de instituțiile de învățământ, pentru a veni cu propuneri de îmbunătățire a formării academice.
”Angajatorii stau aşa, nu se apropie de şcolaă, vor să le fie livrată la cheie resursa umană, aşa cum o doresc ei, lucru care nu se întâmplă, pentru că şcola nu ştie ce nevoie are angajatorul”, a declarat Costin în cadrul aceleiași emisiuni tv.
De asemenea, el acuză angajatorii că refuză să mai investească în forța de muncă, sub argumentul faptului că există o prea mare fluctuație de personal.
„Avem o problemă de comportament la nivelul angajatorilor. Înainte de toate consideră că, datorită legislaţiei, orice investiţie o fac în resursa umană este o investiţie pierdută, pentru că oricum nu ai cum să convingi un angajat să rămână la tine, oricât ai vrea”, a declarat președintele BNS.
Sinicatele apreciază că, în ciuda numărului mare de persoane disponibilizate, există o mare competitive pe forța de muncă bine pregătită
”A început un proc