În perioada verii, din cauza temperaturilor exterioare şi interioare foarte ridicate, multe persoane preferă să se răcorească punând în funcţiune aerul condiţionat. Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenţia asupra câtorva efecte negative pe care le are aerul condiţionat asupra sănătăţii. Potrivit acestora, persoanele care utilizează frecvent aerul condiţionat sunt predispuse la alergii, nevralgii sau chiar astm. „Copiii, şi nu numai, care sunt expuşi zilnic la aerul condiţionat, pot contracta diferite alergii, din cauza filtrelor necurăţate, chiar şi astm. De asemenea, dacă temperatura setată la aer diferă cu 10 grade mai puţin faţă de temperatura din casă şi bate direct către locatari, aceştia sunt predispuşi la afecţiuni precum sinuzite, otite, rinite, bronşite. Şi ochii pot avea de suferit din cauza aerului condiţionat, prin inflamaţii ale conjunctivei ce se resimt ca senzaţie de «nisip în ochi»”, atenţionează medicii din cadrul DSP.
Pentru că aerul condiţionat a devenit indispensabil în zilele de vară, medicii DSP au şi o serie de recomandări, pentru a preveni efectele negative ale acestuia. „Temperatura trebuie setată la o diferenţă de cel mult 5 grade Celsius în minus faţă de cea de afară, astfel ca noi să nu fim predispuşi la deshidratare şi iritaţii sau decompensarea unor boli cronice. Fluxul de aer rece trebuie îndreptat într-o zonă neutră din încăpere, evitând astfel bătaia directă asupra organismului”, recomandă medicii din DSP. Mai mult, se recomandă dezinfectarea, curăţarea sau înlocuirea filtrelor de aer la începutul sezonului cald, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.
În perioada verii, din cauza temperaturilor exterioare şi interioare foarte ridicate, multe persoane preferă să se răcorească punând în funcţiune aerul condiţionat. Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate