Cu un gust aromat şi condimentat, hreanul este folosit atât la gătit, cât şi în medicina naturistă pentru tratarea diverselor afecţiuni. Rădăcinile au un conţinut bogat de vitamine, de substanţe cu efect antibacterian, dar şi de uleiuri eterice cu efect calmant
Hreanul se poate folosi în stare crudă, proaspăt, ras, pentru a da gust mâncărurilor, fiind apreciat pentru aroma specială şi pentru gustul picant, dar şi sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic, ca medicament natural.
Afecţiuni cardiovasculare
Anumite substanţe pe care le conţine hreanul au efecte benefice asupra circulaţiei sângelui în zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizează tensiunea arterială şi previne riscul formării de cheagurilor de sânge. Totodată, substanţele sulfurate din hrean îmbunătăţesc elasticitatea vaselor de sânge cerebrale şi coronariene, reducând astfel riscul apariţiei unui infarct sau accident vascular cerebral.
Împotriva tusei
Hreanul are şi calitatea de a descongestiona aparatul respirator, fiind astfel recomandat în tratamentul astmului. În crizele de tuse se înghite câte o linguriţă dintr-o compoziţie formată din hrean ras amestecat cu zahăr şi lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantităţi mari hreanul este iritant.
Împotriva gripei
Hreanul este planta recomandată împotriva răcelii şi gripei. Încă de la primele simptome încearcă să consumi hrean în salate, lângă o friptură sau chiar proaspăt, iar senzaţia de nas înfundat va dispărea ca prin minune. Hreanul este un leac foarte bun şi în cazurile de dureri de cap, fiind un adevărat analgezic. În acest caz poţi opta pentru comprese cu hrean aplicate pe frunte.
Împotriva reumatismului
Ca tratament intern, hreanul este recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism sau gută. Înt