Pieţele de acţiuni au ajuns în această vară pe noi maxime, ceea ce îi face pe investitori să se gândească la faptul că ne aflăm într-o stare utopică în care orice risc pe oricare dintre clasele de active poate fi îndepărtat prin intervenţia băncii centrale, scrie pe portalul financiar StreetTalkLive consultantul financiar Lance Roberts. El spune însă că istoria nu este diferită şi acest balon se va sparge aşa cum s-a întâmplat cu bula speculativă pe lalele de la începutul secolului al XVII-lea, cu Compania Mărilor de Sud în 1720, cu euforia căilor ferate în 1845, cu "Noua Eră" în 1929, cu escaladarea preţurilor mărfurilor în 1973, cu acţiunile tehnologice în anul 2000 şi cu creditarea ipotecară în 2008.
Excesele construite pe credit în cicluri seculare sunt ulterior lichidate; aşa se va întâmpla şi acum, iar exagerările în accelerarea datoriilor se vor inversa. Investitorii inteligenţi şi disciplinaţi pot supravieţui, însă, cu succes acestor cataclisme financiare. Roberts oferă 10 reguli de bază de care investitorii trebuie să ţină seama dacă nu vor să aibă probleme pe termen lung.
1. Eşti speculator, nu investitor. Spre deosebire de investitori de anvergură precum Warren Buffet, care pot prelua controlul unei companii şi îi pot schimba direcţia acesteia, micii investitori pot doar specula pe viitorul preţ al acţiunii pe care alţii ar fi dispuşi să îl plătească. Acţiunile, ca şi cărţile la jocul de poker, trebuie să ştii când să le ţii în mână şi când să le arunci.
2. Alocarea pe clase de active este cheia pentru câştigul pe termen lung. Într-o lume corelată puternic este puţină diversificare între variatele categorii de equities; prin urmare, este recomandată cumpărarea de instrumente cu venit fix care să aducă fluxuri de bani, precum şi să contribuie la reducerea volatilităţii portofoliului. Portofoliile a căror valoare oscilează mai puţin supra