Mă uit ca proasta în dexonline să văd ce scrie la planetariu, că, poate, nu ştiu eu bine. Că, poate, s-o fi schimbat ceva între timp. Sau, poate, există o stratigrafie a definiţiilor, şi una mai veche s-o fi oprit la prăjirea lui Giordano Bruno ca eretic. Iată ce scrie la definiţia care-mi place mie cel mai mult: „PLANETÁRIU ~in. 1) Instalație pentru reprezentarea mișcării planetelor și a altor aștri pe baza modelului boltei înstelate a cerului. 2) Instituție culturală în care se citesc lecții de popularizare a științei, folosindu-se o astfel de instalație.” Aşadar încep să cred că am dreptate: la un planetariu este vorba despre ŞTIINŢĂ, nu despre sfinţi. Ceea ce trebuie să se afle şi la Planetariul din Baia Mare.
De unde a pornit toată povestea? Într-o seară, acum puţin timp, văd pe pagina de Facebook a Planetariului Baia Mare o invitaţie la o expoziţie de icoane, ce urma a fi găzduită de Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, instituţie de care ţine şi Planetariul. Nimic nefiresc să prezinţi o acţiune a muzeului de care aparţii. Dar faptul că textul de prezentare e unul ce nu păstrează tonul unei instituţii dintr-o ţară laică e puţintel ciudat. Aşadar scriu la respectiva postare cum că e “exact ceea ce se aşteaptă cineva să găsească pe pagina unui planetariu”. Aberaţia începe de la răspuns.
“Iar noi ce să spunem: Nu Dumnezeu a creat Universul cu toate stelele, cu galaxiile sale, găuri negre, quasari, pulsari, nebuloase… extratereştri şi cîrcotaşi?” – răspunde… Planetariul. Sigur, am întrebat şi ce bigot are acces la pagina de Fb a unei instituţii ce ar trebui să fie promotoarea ştiinţei şi nu a teozofiei. Şi de aici s-a încins un dialog la care au participat şi alte persoane, care şi-au exprimat nedumerirea faţă de un planetariu ce amestecă şfinţii şi zeii cu crearea planetelor şi cursul lor. Unul dintre cei revoltaţi a întrebat chiar de, la Planetarul Baia