La Catedrala arhiepiscopală de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, consilieri eparhiali, membri ai Adunării Eparhiale, protopopi, stareţi, stareţe, preoţi, monahi, monahii şi un mare număr de credincioşi au sărbătorit ziua Cuv. Pimen cel Mare, patronul chiriarhului nostru ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Soborul de preoţi care a oficiat Sf. Liturghie şi Te Deum-ul i-a avut în frunte pe întâistătătorul acestei eparhii şi pe arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, venit, cum însuşi a spus, „să primesc pildă de slujire” de la ierarhul Bucovinei, al cărei fiu ÎPS Teodosie este. Autorităţile laice au fost reprezentate de primarul Sucevei, Ion Lungu, deputatul Ioan Bălan, ca şi de Ion Hurjui, consilier de conturi, membru al Curţii de Conturi a României.
Despre cel sărbătorit, ÎPS Teodosie a spus că este „blând, milostiv, credincios, jertfelnic precum Cuviosul sărbătorit astăzi”, om al Bisericii care şi-a asumat arhieria „ca pe o slujire şi o jertfă continuă, într-o eparhie cu cel mai mare patrimoniu nerecuperat”.
ÎPS Pimen, care afirma duminică, la slujba arhierească de la Mănăstirea Moldoviţa, că, aşa cum a spus cunoscutul duhovnic Sachelarie, „călugării îşi au ziua de naştere în cea a morţii lor”, a reafirmat ieri jertfelnicia misiunii monahului, subliniind că „ne apropiem de Dumnezeu în măsura în care ne apropie de oameni”. De copii şi de oamenii bătrâni aflaţi în nevoie, ca şi de „bătrânii” care sunt astăzi multe mănăstiri şi biserici bucovinene, Biserica şi slujitorii ei având datoria de a-i ajuta pe primii să ajungă „la un sfârşit frumos, iar pe ceilalţi – la unul fără de sfârşit”. „Nu pot să rabd când văd suferinţa unui om, nu pot să rabd când văd suferinţa acestor valori”, a afirmat ÎPS Pimen, referindu-se la lipsirea Bisericii Bucovinei de resursele care ar face-o capabilă să se îngrijească cum trebuie şi de unii, ş