Marea Britanie a confirmat ca in Siria s-au folosit arme chimice, dupa ce ONU a certificat utilizarea gazelor toxice langa Damasc, iar Consiliul National de Securitate al Regatului Unit a decis in unanimitate ca acest lucru este "inacceptabil".
"Lumea nu poate sta deoparte", a declarat prim-ministrul britanic David Cameron, citat de BBC.
Intre timp, Rusia a avertizat ca un atac aliat contravine legislatiei internationale, iar Iranul anunta ca interventia Occidentului va destabiliza regiunea.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a declarat miercuri ca o interventie a SUA in Siria ar reprezenta un dezastru pentru regiune. Puterile occidentale se pregatesc sa lanseze un atac asupra regimului de la Damasc, motivand ca acesta a folosit arme chimice asupra rebelilor si populatiei civile.
Desi a sprijinit revolutiile arabe din Orientul Mijlociu si nordul Africii din 2011, ca exemple a ceea ce Khamenei numeste "desteptarea islamica", Teheranul si-a anuntat suportul pentru regimul laic al lui Bashar al Assad, principalul sau aliat din Orientul Mijlociu, care se lupta cu o revolta ce tine deja de doi ani si jumatate.
"Interventia Americii va fi un dezastru pentru regiune. Regiunea e ca un butoi de pulbere si nu se stie care vor fi consecintele", a spus Khamenei.
SUA au probe ca in Siria s-au folosit arme chimice. Obama vrea ca vinovatii sa fie trasi la raspundere
Iranul e ingrijorat ca in cazul rasturnarii lui Assad de la putere, el va fi inlocuit de aliati ai Occidentului sau de un regim radical sunit legat de Arabia Saudita, variante vazute drept foarte periculoase de catre regimul siiti din Iran.
Oficialii iranieni au condamnat si folosirea armelor chimice, utilizate anterior impotriva trupelor sale de catre Saddam Hussein in timpul razboiului din 1980-1988, dar au in