Unul dintre locurile de o frumuseţe extrem de rară din Vrancea este Lacul Negru, din Rezervaţia Naturală „Cheile Nărujei”. „Adevărul“ vă prezintă, în cadrul celei mai frumoase campanii, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, un loc spectaculos.
Este o zonă aproape necunoscută de către om şi puţin exploatată de oamenii de ştiinţă, prezenţa omului în acel loc fiind foarte redusă din cauza accesibilităţii dificile pe care o conferă terenul. Tocmai acest peisaj sălbatic, în care omul nu se face simţit aproape deloc, conferă strălucire Rezervaţiei Naturale Lacul Negru.
Aceasta a fost declarată arie protejată în anul 2000 şi reprezintă o zonă montană cu văi, chei (Cheile Nărujei I), luciu de apă (Lacul Negru), turbării şi pajişti. Zona adăposteşte o mare varietate de floră şi faună specifică lanţului muntos al Subcarpaţilor de Curbură.
Până la pătrunderea în inima rezervaţiei, puţinii turişti care îndrăznesc să ajungă acolo sunt fascinaţi de apele care coboară de pe versanţii munţilor spre fundul depresiunii.
Având o suprafaţă protejată de 88 de hectare, relieful Rezervaţiei Naturale este dominat de culmea Dealului Negru, situat între vârfurile Dealul Negru şi Bulboace. Peisajul este dominat mai ales prin prezenţa câmpurilor de pietre. În această zonă, terenul este puternic fracturat de fenomenele tectonice. Foto Lacul Negru
Dintre acestea, cea mai importantă şi vizibilă este alunecarea de teren care formează barajul natural al Lacului Negru. Dincolo de pădure, se află teritoriul ariei protejate, unde izvorăşte pârâul Lacul Negru, afluent de stânga al Nărujei.
Ocupând o suprafaţă de un hectar, Lacul Negru este alimentat în permanenţă de izvoare proprii, precum şi de un izvor cu totul aparte provenind din grohotişurile Dealului Negru, constituind practic cel mai important şi caracteristic element hidrografic şi de