Conducerea Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor va face o plângere oficială către Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor împotriva producătorilor de pate de ficat pe care îi acuză că păcălesc cumpărătorii. Astfel, în pateurile cu denumirile de ficat de raţă sau de gâscă, conţinutul de astfel de produse este de doar 4 grame la o cantitate totală de 80 de grame.
Cuvântul "raţă" sau "gâscă" în denumirea unui pate nu se justifică atunci când cantitatea de produs este infimă, spune Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC). "Potrivit Hotărârii de Guvern 106/2002 privind etichetarea alimentelor, ingredientele trebuie trecute în ordine descrescătoare, de la cea mai mare cantitate de ingredient până la cea mai mică. La pateul cu ficat de raţă sau de gâscă, primul este apa, deci vă daţi seama câtă apă este, apoi ulei vegetal nehidrogenat, ficat de pasăre - 15% şi ficat de raţă sau de gâscă - 5%. Păi, 5% la o cantitate de 80 de grame, cât are cutia de pate, înseamnă 4 grame, cât un vârf de linguriţă de zahăr, cât unghia de la degetul mic. Păi, de ce nu se numeşte pate cu ficat de pasăre, că este prezent în proporţie de 15%?", ne spune Costel Stanciu, preşedintele APC.
"Trebuie schimbată denumirea produsului"
Preşedintele APC susţine că va solicita Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să oblige producătorii să schimbe denumirea produselor ca să nu mai inducă în eroare consumatorii. "În acest caz se aplică Legea 363 pe 2010 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. La articolul 6 al actului normativ se menţionează că o practică comercială este considerată ca fiind acţiune înşelătoare dacă aceasta conţine informaţii false sau, în orice situaţie, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare ori este susceptibilă să indu