Aşa cum ne-am obişnuit de ani şi ani încoace, şi în toamna acesta, sunt şcoli care îşi vor deschide porţile chiar dacă nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. În această situaţie sunt zeci de unităţi de învăţământ din Timiş.
Lipsa apei potabile şi starea degradată a acoperişurilor, principalele probleme
Pe parcursul lunii august, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi ai Direcţiei de Sănătate Publică au făcut control la cele 185 de unităţi de învăţământ din Timiş. Au verificat starea igienico-sanitară a clădirilor, asigurarea apei potabile pentru igiena individuală a copiilor, starea igienică a grupurilor sanitare şi normarea lor în funcţie de numărul elevilor care frecventează şcoala. De asemenea, au fost verificate modul de gestionare a deşeurilor menajere, starea igienico-sanitară a sălilor de clasă şi a spaţiilor de cazare şi modul în care s-a făcut controlul medical periodic al cadrelor didactice şi al personalului de îngrijire.
S-a ajuns la concluzia că în 43 de cazuri – 16 şcoli şi 27 de grădiniţe cu program normal – nu poate fi acordată autorizaţie sanitară de funcţionare. Avizul igienico-sanitar nu a fost acordat fie din cauza nefinalizării lucrărilor de reabilitare, fie din cauza lipsei racordării la reţeaua de apă potabilă, fie din pricina statutului incert al unor clădiri, multe fiind implicate în procese de revendicare, în această categorie încadrându-se Liceul „Mihai Eminescu”, din Jimbolia, şi Liceul „Nikolas Lenau” corpul cu clasele I – IV, din Timişoara.
Problemele cele mai mari sunt la câteva licee din Timişoara, spun reprezentanţii I.S.J. Timiş, acolo unde clădirile necesită lucrări ample de reparaţii la nivelul acoperişului sau al planşeelor. De exemplu, la Colegiul Naţional „C.D. Loga” nu au fost finalizate lucrările de reparaţii la acoperiş. Aceeaşi situaţie este întâlnită la Colegiul Bănă