120 din cele 405 corpuri de şcoală nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Inspectoratul şcolar arată spre autorităţile locale, care sunt proprietare ale instituţiilor de învăţământ.
120 de corpuri din cele 405 în care se desfăşoară cursuri şcolare în judeţul Neamţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Condiţiile pentru care Direcţia de Sănătate Publică Neamţ nu le-a acordat avizul pentru funcţionare sunt aceleaşi de câţiva ani: clădiri vechi şi care nu oferă condiţii sigure pentru elevi, lipsa apei curente în corpul de clădire sau grupurile sanitare situate în curte.
Nu doar şcolile de la ţară vor funcţiona şi în acest an fără autorizaţie sanitară. Pe lista neagră sunt şi şcoli din mediul urban, care nu îndeplinesc, însă, toate condiţiile cerute de lege. Printre şcolile care vor deschide cursurile fără să fie în regulă cu documentele sanitare se numără Școala “Alexandru Ioan Cuza” – care, deşi tocmai a ieşit dintr-o reabilitare generală, nu a primit avizul pentru clădirea în care funcţionează grădiniţa cu program normal de pe strada Cuza Vodă. Cele patru grupe cu program normal învaţă într-o clădire veche de 100 de ani, improprie pentru a găzdui cursuri şi care nu poate fi cuprinsă prea uşor într-un program de reabilitare, având statutul de monument de arhitectură. De asemenea, Liceul Tehnologic “Vasile Sav” nu a primit avizul de funcţionare pentru corpul care funcţionează într-un fost cămin, în care camerele au fost transformate în săli de clasă.
“Chiar dacă nu există autorizaţie sanitară de funcţionare, cursurile vor începe la 16 septembrie pentru toate unităţile de învăţământ. Sunt câteva unităţi şcolare care sunt în curs de autorizare, au primit un termen pentru remedierea unor probleme, dar sunt şi unităţi în care Direcţia de Sănătate Publică nu va da niciodată acordul, cum sunt cele care nu au apă curentă şi nici posibilităţi de a t