Opt cinematografe din ora; vor ajunge în patrimoniul Primăriei Timişoara, care vor fi transformate în spaţii culturale
Primăria Timişoara a pornit demersurile pentru preluarea cinematografelor din oraş, aflate în administrarea RADEF. Majoritatea sălilor şi-au schimbat destinaţia fiind transformate în restaurant, centru medicale sau fabrică de pâine.
Legea 303 din 2008 stipula că sălile de cinema urmează să treacă la Primării şi în administratea Consiliilor Locale, însă o ordonanţă de Guvern a anulat această lege. Ordonanţa s-a dovedit neconstuţională şi a fost respinsă în Senat şi Camera Deputaţilor.
“Am contactat în urmă cu două săptămâni RADEF, pentru realizarea protocolului de predare a cinematografelor. Ne-am lovit de o problemă de ordin birocratic. Am avut o convorbire telefonică cu ministrul culturii, iar scurt timp va fi rezolvată problema”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Astfel, cinematografele Dacia, Studio, Timiş, Victoria, Arta (plus grădina de vară), Unirea, Fraidorf, Fratelia (chiar dacă este revendicat), vor redeveni ale municipalităţii.
Intenţiile Primăriei după preluarea cinematografelor este de a le folosi exclusiv în domeniul cultural. Există două proiecte: Unul dintre cinematografele din centul oraşului - Studio sau Timis, va deveni cinemateca oraşului, în care se vor proiecta filme de mare valoare artistică şi care se văd mai greu în cinema comerciale, filme de artă.
Al dolea spaţiu, la Arta sau Victoria, se intenţionează realizarea unei săli de teatru pentru Teatrul German şi Teatrul Maghiar “Csiki Gergely”.
“Cele două teatre funcţionează foarte bine datoriă conducerii şi artiştilor de valoare, dar nu au o bază materială îndeajuns de bine conturată pentru performanţa dorită de toţi. Sperăm ca într-o lună şi jumătate să putem intra în posesia săli