Marile descoperiri ale lumii au fost făcute din întâmplare: mărul care i-a căzut în cap lui Newton, legătura dintre specii făcută de Darwin şi chiar povestea inventării curentului electric. Aceste epifanii, aceste „fulgere de lumină“ par să vină în cele mai neaşteptate momente. Oare avem vreun control asupra lor, oare există un mod de a ne antrena mintea să vedem ceea ce alţii nu au reuşit înaintea noastră?
„O revelaţie este o modificare neaşteptată în felul în privim lumea. Vine fără nicio avertizare şi nu e ceva ce credem, de aceea este complet neaşteptată. E un dar“, declară Gary Klein, psiholog, autor al cărţii „Cum să vezi ceea ce alţii nu pot: moduri remarcabile de a avea revelaţii“ (Seeing what others don't: The remarkable ways we gain insights) pentru „Huffington Post“.
Psihologul ne dă cinci ponturi despre revelaţii şi despre cum poţi să ai cât mai multe momente „Evrika!“ în viaţa ta.
1. Fii curios!
Curiozitatea este cel mai bun mod de a ajunge în miezul lucrurilor. Lipsa de înţelegere, lipsa revelaţilor vine, în special, dintr-o stare de spirit pasivă şi dezinteresată. „Curiozitatea este un motor al revelaţiilor. Cei care au revelaţii văd, de fapt, ceva puţin defazat şi, în loc să ignore, devin curioşi. Curiozitatea ne ţine mintea în priză şi ne face să încercăm să rezolvăm implicaţiile“, spune Klein.
2. Lasă-ţi mintea să viseze
Un studiu din 2012 a descoperit că visatul cu ochii deschişi, deşi este o activitatea pasivă, implică o activitate cerebrală intensă. În timpul acestor vise cu ochii deschişi mintea poate face legături imediate şi uimitoare. Cercetătorii atribuie acest fenomen faptului că „visatul cu ochii deschişi“ este strâns legat de abilitatea de a-ţi aminti informaţii care există, dar sunt uitate din cauza distragerilor. Ultimele studii au descoperit şi că visatul cu ochii d