Muzeul Naţional al Unirii, prin intermediul cercetătorului Horia Ciugudean şi împreună cu Colin Quinn, din cadrul Universităţii din Michigan au prezentat, miercuri, proiectul româno-american “BATS – Bronze Age Transylvanian Survey”. În urma colaborării dintre cele două instituţii, vor fi cercetate zone ale judeţului Alba, pentru studierea fenomenului de evoluţie al inegalităţilor sociale din epoca bronzului.
Muncipiul Alba Iulia constituie o zonă cu potenţial dezvoltat pentru această cercetare, la nivel geografic. Cercetările arheologice mai complexe vor începe din anul 2014, dar între timp au fost colectate probe din siturile de la Geoagiu de Sus (comuna Stremţ). Cheltuielile acestui proiect sunt suportate de instituţia americană, iar evaluarea zonelor din judeţ va fi realizată într-o perioadă de trei ani.
Alba Iulia reprezintă o zonă-cheie, cu fenomene complexe ale epocii bronzului, care pot fi cercetate. Astfel de fenomene se regăsesc şi în zona Banatului, unde un arheolog american şi o echipă de studenţi din Michigan fac cercetări, la Arad. Proiectul de colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia este o extindere a celui din Banat, spre Transilvania.
Astfel de cercetări au început şi la siturile de la Geoagiu de Sus. În urma probelor, Colin Quinn şi echipa sa de cercetători din Michigan au găsit urme ale locuirii unei comunităţi, încă din epoca neoliticului, pe Valea Geoagiului. În Transilvania, epoca bronzului a fost timpurie, respectiv 2700 Î.Chr. – 2000 Î.Chr. În urma probelor colectate a reieşit că perioada mijlocie a epocii bronzului, cultura Gutenberg, a datat în zona Transilvaniei în 2000 Î.Chr. – secolul XII.
Tot pe baza cercetărilor arheologice au fost date informaţii despre creşterea animalelor de comunitatea epocii bronzului, iar în urma procesării unei seminţe de secară la Arad, unde sunt instalaţii performante de a