Firma "Tancrad" a reuşit să se încadreze în timpul alocat, ba chiar a terminat înainte de termen lucrarea de reabilitare şi modernizare a Esplanadei, inclusiv a fântânii cinetice realizate în urmă cu 25 de ani de maestrul Constantin Lucaci. Conform contractului, şantierul trebuia finalizat la jumătatea lunii septembrie a.c., însă, respectând o promisiune mai veche, primarul Aurel Simionescu a redeschis zona pentru public în jurul datei de 15 august, cu ocazia Zilelor Brăilei. În primă fază, brăilenii s-au bucurat că pot coborî, în sfârşit, pe treptele ce duc spre faleză. Mulţi, încântaţi de ceea ce văd, s-au grăbit să îşi facă poze lângă jeturile multicolore ale fântânii, pentru a le posta pe reţelele de socializare. Alţii, mulţi şi ei, după ce au privit mai atent arteziana, cu sutele de becuri colorate ataşate de piesele de inox, cu bazinul central modificat în trepte şi vopsit în albastru de piscină, au exclamat dezamăgiţi: "Ce naiba e ţigănia asta?!".
Ca şi în cazul platoului din faţa Palatului Administrativ, reabilitarea şi modernizarea Esplanadei se prefigurează a fi încă o investiţie controversată, făcută de Primăria Brăila. Despre platou s-a spus, inclusiv în multe dintre comentariile postate pe site-ul ziarului nostru, că e urât şi nefuncţional, un eşec arhitectural. Despre Esplanadă se spune, iată, că e un kitsch.
Nu ne propunem aici să facem consideraţii de ordin estetic, dându-le dreptate celor care spun că nu le place niciunul dintre cele două obiective sau, dimpotrivă, celor care se înghesuie să îşi facă poze în acele spaţii urbane pentru a şi le pune pe Facebook. Remarcăm doar, strict jurnalistic, că nici în cazul platoului, nici al Esplanadei, reabilitarea nu s-a făcut în baza unui concurs de proiecte organizat de Primărie. Implicarea unor arhitecţi profesionişti şi-ar fi pus, cu siguranţă, amprenta asupra rezultatului final