”Veste bună pentru Polonia, dar şi pentru Europa”, sunt de părere oficialii guvernului polonez, care anunță exploatarea gazelor de șist în Polonia. Compania Lane Energy, controlată de grupul american ConocoPhillips, a început extracţia gazelor de şist la un puţ din apropiere de Lebork, în nordul Poloniei.
”Aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze sunt extrase zilnic, cu titlu experimental, începând din data de 21 iulie”, a declarat Piotr Wozniak, adjunctul ministrului polonez al Mediului, citat de AFP. Potrivit acestuia, rezultatele ar trebui să încurajeze şi alte companii să accelereze lucrările de explorare a gazelor de şist. Cantitatea zilnică produsă deocamdată la Lebork nu poate fi considerată încă drept producţie comercială, însă potrivit presei poloneze este cea mai mare cantitate de gaze de şist produsă până acum în Europa.
Puţul de foraj de la Lebork este unul din cele 48 efectuate până acum în Polonia de 15 companii care beneficiază de licenţele pentru a efectua lucrări de explorare şi exploatare a gazelor de şist. Polonia, ţară care consumă 15 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, majoritatea importate din Rusia, intenţionează să investească 12,5 miliarde de euro până în 2020 pentru a exploata zăcămintele sale de gaze de şist estimate la 768 miliarde metri cubi.
În ceea ce privește România, din datele preluate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) de la EIA (n.r. - agenţia administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei), reiese că țara noastră ar avea rezerve recuperabile de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasându-se pe locul al treilea în Europa, după Polonia şi Franţa.
Cu un așa potențial, era doar o chestiune de timp pentru compania americană Chevron să obțină acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de șist în trei pe