Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă. Astfel, cele 42 de centre judeţene vor fi comandate prin opt centre regionale, pentru o mai bună coordonare şi alocare a bugetului. Reorganizarea se va lăsa însă şi cu disponibilizări.
Proiectul prevede înfiinţarea Serviciului Regional de Ambulanţă Nord-Vest, Serviciului Regional de Ambulanţă Centru, Serviciului Regional de Ambulanţă Vest, Serviciului Regional de Ambulanţă Sud-Vest, Serviciului de Ambulanţă Sud, Serviciului de Ambulanţă Sud-Est, Serviciului de Ambulanţă Nord-Est.
În subordinea serviciilor regionale de ambulanţă vor funcţiona serviciile judeţene de ambulanţă, fără personalitate juridică, ce vor activa în spaţiile fostelor Servicii Judeţene de Ambulanţă, staţiile de ambulanţă fără personalitate juridică în care, la data prezentei hotărâri, îşi desfăşoară activitatea actualele staţii ale Serviciilor judeţene de ambulanţă, substaţiile de ambulanţă, fără personalitate juridică, în care îşi desfăşoară activitatea actualele substaţii ale Serviciilor judeţene de ambulanţă.
Demersul va avea efecte pozitive, consideră şeful Serviciului Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, potrivit Agerpres: "Mie mi se pare un lucru foarte bun. Noi, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, suntem regionalizaţi de trei ani şi jumătate. Avantajele regionalizării sunt: o mai bună distribuire a bugetului şi o dezvoltare unitară a sistemului de urgenţă, pentru că până la urmă către acest lucru se tinde".
Reduceri de personal
Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, iar pentru personalul tehnic, economic, informatică, administrativ şi de deservire preluarea se face cu respectarea normativului de personal în vigoare.
Deja, pri