Rupia a atins un minim record pentru ultimele două decenii, deprecindu-se într-o singură zi cu 4% în faţa dolarului american, fapt ce amplifică îngrijorarea investitorilor care se grăbesc să-şi scoată banii din ţară, scrie Financial Times.
Ministrul de finanţe al Indiei, Palaniappan Chidambaram, a anunţat săptămâna trecută o nouă schemă pentru reducerea deficitului de cont curent şi reluarea creşterii economice, ca răspuns la trendul de depreciere a monedei naţionale şi la scăderile dramatice de pe bursă.
Cu toate acestea, rupia a atins în această dimineaţă un nou record minim, ajungând la finalul zilei la un curs de 68,85 rupii/dolar, în scădere cu 3,8% faţă de nivelul de închidere , confirmându-şi poziţia de una dintre cele mai slabe monede din lume în acest an.
Deprecierea puternică a rupiei vine odată cu o serie de îngrijorări cu privire la creşterea preţului petrolului ale investitorilor pe fondul tensiunilor din Siria şi a unei posibile intervenţii militare a Occidentului. O astfel de acţiune militară ar avea un efect devastator asupra economiei Indiei, dependentă de importul de petrol dar şi asupra monedei naţionale care şi-ar continua cel mai probabil trendul descendent. Experimentul american cu pieţele emergente pare scăpat de sub control: Rupia indiană este în cădere liberă, iar lira turcească s-a depreciat la minimul istoric
Rupia indiană este în acest an una dintre cele mai slabe monede din lume, depreciindu-se cu aproape 18,6% de la începutul anului, iar analiştii consideră că declinul va continua. Lasanka Perera, director executiv la Admiral Markets, apreciază că moneda indiană „a scăpat de sub control“. Keagan York, analist la Compass Global Markets, spune că rupia este în cădere liberă.
„Rupia este slabă şi se va deprecia în continuare. Investitorii străini instituţionali au investiţii în companii cu capit