Au fost multe apocalipse prin care omenirea trebuia să treacă, şi asta în ultimii 100 de ani, dar una masivă, de acum milioane de ani, a făcut posibilă apariţia omului. Datorită morţii unor creaturi a fost posibilă evoluţia altora.
Strămoşii mamiferele de azi, terapsidele, nu numai că au supravieţuit cele mai mari extincţii din istoria vieţii terestre, cea de la finalul Permianului, acum circa 252 de milioane de ani, dar au şi prosperat în urma acesteia.
„Ştiinţă şi tehnică“ informează că primele mamifere în adevăratul sens al cuvântului au apărut în Triasic, acum circa 225 de milioane de ani. Astfel de vieţuitoare, de mici dimensiuni, aveau dinţi diferenţiaţi (reptilele au un singur tip de dinţi), creiere mari comparativ cu dimensiunile corporale, aveau trupul acoperit cu păr, trăsături care le-au diferenţiat de reptile şi care au contribuit la succesul lor de mai târziu.
„Extincţiile în masă sunt privite, în general, ca evenimente negative. Şi totuşi, în acest caz, cinodonţii din familia terapsidelor, reprezentaţi de un număr foarte mic de specii înainte de extincţia din permian, au cunoscut un succes brusc după aceasta, ocupând numeroasele nişe lăsate libere de dispariţia a 70% dintre formele de viaţă terestre şi a peste 90% dintre cele marine“, a afirmat Marcello Ruta, doctor al Universităţii din Lincoln.
Mai multe detalii sunt disponibile în articolul original de pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.