De-a lungul timpului, de la sfârşitul veacului al XIX-lea, de când se cercetează arheologic castrul roman şi aşezarea civilă aferentă acestuia din punctul Bumbeşti-Jiu – Gară și până în prezent, au fost scoase la iveală obiecte romane extraordinar de importante. Acum câteva zile, arheologii Muzeului Județean Gorj au făcut câteva descoperiri extraordinare: printre obiectele descoperite există bucăți de vase vechi de 3.400 de ani.
Cercetările arheologice pe DN 66 au continuat și săptămâna aceasta, arheologii făcând descoperiri extrem de importante. De data aceasta, în urma săpăturilor au fost descoperite obiecte deosebit de importante din epoca bronzului şi perioada romană. Potrivit reprezentanților Muzeului Județean Gorj, din epoca bronzului, la km 85, în punctul „La lunci”, au fost descoperite mai multe vase specifice perioadei bronzului târziu, mai exact culturii Verbicioara. „Au fost depistate 9 vase întregi şi întregibile, cu multe ornamente sub formă de triunghiuri sau sub formă de romburi; acestea au urme de arsură secundară; considerăm că au fost nişte vase depuse după un anumit ritual. Cercetările arheologice vor continua în zona respectivă. Un lucru deosebit este acela că aceste vase au o vechime de 3400-3500 ani și vor întregi patrimoniul muzeului nostru”, a spus Gheorghe Calotoiu, de la Muzeul Județean Gorj.
O fibulă de bronz, unicat
Recent s-a descoperit și un medalion de argint filigranat, două monede (una de argint şi una de bronz) din secolele II- III. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, cel care a și participat la săpături, a declarat că moneda de argint este un denar din secolul II. „Ceva inedit pentru acest castru sunt fragmente de vase de cult decorate cu motivul şarpelui, cu decor aplicat. Cercetătorii împart atribuirea acestor vase de cult lui Sabazios, care este un zeu htonic reprezentat mai ales c