O parte din efectele negative ale secetei ar putea fi contracarate prin irigaţii, dar în județul nostru mai toate sistemele de irigații au fost distruse.
În judeţul Gorj au existat sisteme eficiente de irigare, în mai multe zone agricole, cele mai importante fiind cele de la Băleşti – Ceauru şi Săuleşti – Vladimir. Din păcate, niciunul dintre cele două sisteme nu funcţionează la această dată, spun reprezentanții Direcției de Agricultură și Dezvoltare Rurală Gorj. Cel mai aproape de a fi operabil ar fi sistemul de la Săuleşti, unde este constituită şi o asociaţie a utilizatorilor de apă, dar lipsa banilor a pus pe butuci şi această oportunitate. Cel mai rentabil sistem de irigaţii ar fi cel de la Băleşti – Ceauru, care poate fi alimentat gravitaţional cu apa necesară, fără consum de energie electrică, dar starea lui actuală necesită sume mari de bani pentru realizare. „Râurile interioare din judeţul Gorj ar putea constitui o alternativă pentru irigarea culturilor agricole, prin executarea unor bazine de retenţie, alimentând culturile cu apă pe cale gravitaţională. În ceea ce priveşte activităţile Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Gorj pentru sectorul agricol din judeţul nostru, trebuie spus că eficienţa acestora este grevată în mod negativ de lipsa de personal. Reducerile succesive de personal au făcut ca instituţia noastră să nu mai aibă specialişti în teritoriu, iar relaţia cu administraţiile locale nu este reglementată în niciun fel din punct de vedere legislativ”, a spus Ion Popescu, șeful DADR Gorj.
O parte din efectele negative ale secetei ar putea fi contracarate prin irigaţii, dar în județul nostru mai toate sistemele de irigații au fost distruse.
În judeţul Gorj au existat sisteme eficiente de irigare, în mai multe zone agricole, cele mai importante fiind cele de la Băleşti – Ceauru şi Săuleşti – Vladimir. Din păcate,