Apărarea foştilor responsabili ai sistemului comunist este o practica deja încetăţenită în ţările est-europene scăpate de sub semnul secerei şi ciocanului. În această situaţie se află şi Croaţia, care încearcă să fenteze Bruxelles-ul, fapt ce anunţă o serie de măsuri usturătoare la adresa Zagrebului. Totuşi, există voci care nu văd în acest scandal decât un foc de paie având în vedere că Executivul european se poate impune în justiţie, dar nu poate penaliza prin hotărârile sale.
Cearta a izbucnit după ce Germania a cerut arestarea fostului ofiţer al serviciilor secrete iugoslave, Josip Perkovici. Autorităţile croate au refuzat extrădarea acestuia, fostul agent fiind acuzat de uciderea disidentului Stjepan Djurekovici pe teritoriu german.
Cu toate că Zagrebul a explicat că, înainte cu trei zile de aderarea la UE, au apărut modificări la legislaţia naţională, iar ordinele europene de arest nu au efecte faţă de persoanele care au comis infracţiuni înainte de intrarea în vigoare a acestui mecanism, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Justiţie, Viviane Reding, a avertizat că această problemă va fi dezbătută la 4 septembrie în timpul şedinţei Comisiei Europene, precum şi de miniştrii de Justiţie ai membrilor UE.
Comisia Europeană a explicat că alte ţări europene unde există norme restrictive în regim unilateral contra ordinelor europene au fost în 2002 membri ai Uniunii şi au negociat separat această situaţie. Prin acest mecanism, Croaţia a scăpat de urmărire penală mai mulţi participanţi la războaiele iugoslave.
Apărarea foştilor responsabili ai sistemului comunist este o practica deja încetăţenită în ţările est-europene scăpate de sub semnul secerei şi ciocanului. În această situaţie se află şi Croaţia, care încearcă să fenteze Bruxelles-ul, fapt ce anunţă o serie de măsuri usturătoare la adresa Zagrebului. Totuşi, există voci care nu văd î