Figura proeminenta a stiintei si culturii romanesti, prof. univ. dr. ing. Pompiliu Manea, a fost alaturi de academicianul Gleb Dragan, unul dintre invitatii de marca participanti la Simpozionul Stiintific National “Dimitrie Ghika – Comanesti – In memoriam”, gazduit de Muzeul de Etnografie si Arta “Dimitrie Ghika” din localitate, eveniment ce a avut loc sambata, 17 august, a.c., cu ocazia manifestarlorilor cultural-stiintifice, artistice si sportive desfasurate in cadrul sarbatorii anuale “Zilele Orasului Comanesti”.
Pe langa lucrarea prezentata, profesorul Manea a impresionat numerosul public prezent la simpozion prin vivacitatea sa, prin interventiile sale spontane, pline de umor dar si de talc, bazate pe o profunda si obiectiva cunoastere a realitatii istorico-spirituale a poporului roman. Doua dintre remarcile sale au punctat cum nu se poate mai bine caracterul nefondat, nerealist, antinational al unor izvoare si surse istorice nascocite si scoase la iveala in functie de unele interese potrivnice statului roman, prin falsificarea istoriei si ridicularizarea valorilor neamului romanesc.
Prima dintre acestea s-a referit la ceea ce unii istorici au numit in mod intentionat Imperiul Austro-Ungar (fapt care a lasat de-a lungul timpului cale deschisa unor revendicari care au apartinut de regula unor concepte extremiste, iredentiste, ultanationaliste), unul care de fapt nici n-a existat, caci asa cum spunea domnia sa, Imperiul Austriac a fost o formatiune statala ce a existat în centrul Europei între 1804 si 1918, astfel ca imparatul austriac de la Viena era si rege maghiar doar pentru unguri la Budapesta, iar un împarat austro-ungar nu a existat, dupa cum n-a existat niciodata un stat ce s-ar fi numit oficial “Imperiul Austro-Ungar” (subiectul este unul mai amplu in dovedirea lui).
Cea de-a doua, este o revenire la un subiect ce ar f