Cum ar reacţiona România dacă ar fi supusă la presiuni ca urmare a sosirii a unui număr mare de imigranţi ce au nevoie de protecţie internaţională? Autorităţile au simulat o acţiune de acest gen.
Rex 2013
Frontiera României cu Serbia de la Stamora Moraviţa a fost gazda unui exerciţiu comun al Agenţiei Europene Frontex, Biroului European de Sprijin pentru Azil şi a Poliţiei de Frontieră Timişoara, în cadrul căruia s-au simulat situaţii în care România ar putea fi supusă la presiuni din cauza sosirii unui număr mare de cetăţeni străini ce au nevoie de azil.
Potrivit unui comunicat remis săptămâna aceasta de Inspectoratului General pentru Imigrări, exerciţiul s-a derulat în perioada16 iulie -12 august, în zona de frontieră a României cu Serbia, organizat de Frontex (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe) şi de Biroul European de Sprijin pentru Azil (B.E.S.A.) în colaborare cu Inspectoratului General pentru Imigrări şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş.
Exerciţiul s-a derulat în contextul Operaţiunii comune „REX 2013” şi a urmărit simularea unei situaţii în care România ar putea fi supusă la presiuni ca urmare a sosirii a unui număr mare de cetăţeni ai unor state terţe, ce au nevoie de protecţie internaţională. Scopul exerciţiului a fost testarea modului de detaşare a echipelor de sprijin pentru azil ale B.E.S.A. în situaţii reale de urgenţă, situaţii cu care se pot confrunta statele membre.
Operaţiunea „REX2013” s-a manifestat prin prezentarea generală a centrului şi a activităţilor care se desfăşoară în cadrul lui de către conducerea acestuia,preluarea unei cereri de acordare de protecţie depusă la sediul centrului, implementarea acesteia în sistemul de management al străinilor din România, amprentarea solicitantului de azil şi constituirea efectivă a d