RECHIZITORIU. Adrian Stoicoi, din Orăştie, a fost trimis în judecată, prin rechizitoriu, fiind acuzat de apartenenţă la o grupare care ar fi traficat artefacte dacice în valoare de peste 2,5 milioane de euro. Procurorii au solicitat ca, de la locuinţa acestuia, să fie confiscate cagule, aparate de emise-recepţie, un detector şi... hărţi militare reprezentând situl Sarmizegetusa Regia.
Potrivit unui comunicat transmis, ieri, către presă, Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, a dispus trimiterea în judecată, la Tribunalul Hunedoara, în stare de arest preventiv, a lui Adrian Stoicoi, sub acuzaţiile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani.
Faptele: ale lui Stoicoi, ale procurorilor...
Conform procurorilor din Alba Iulia, în perioada 1998 - 2013 bărbatul - Adrian Stoicoi - a făcut parte dintr-o grupare infracţională care a valorificat ilegal pe piaţa neagră monede, brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzând un prejudiciu de 2.548.300 de euro. Procurorii mai spun că în cursul urmăririi penale au fost recuperate 37 de monede antice (25 denari romani şi 12 tetradrahme dacice) în valoare de 6.323 de euro, 149 Kosoni (142 recuperaţi în România, doi din Dublin, iar cinci din Munchen), în valoare de 2.750 euro, trei monede Lysimach, din aur, în valoare de 2.850 euro şi un depozit de 22 unelte dacice în valoare de 13.050 euro.
Pe ce s-a pus sechestru
"În vederea recuperării prejudiciului adus părţii civile, statul român, precum şi pentru confiscarea specială a bunurilor şi valorilor care au f