Operatorul local de transport în comun a introdus începând din ianuarie 2013 sistemul e-ticketing în mijloacele de transport în comun. După mai bine de jumătate de an de la eliberarea abonamentelor pentru elevi şi studenţi, aproape patru luni de când s-au putut cumpăra şi cele la preţ întreg şi aproape trei luni de când se eliberează cele pentru pensionari, OTL a eliberat circa 35.000 de abonamente şi cartele reîncărcabile electronice.
Pe categorii, este vorba despre circa 4.700 pentru studenţi, 6.300 pentru elevi, 14.000 abonamente întregi, 600 de portofele electronice (reîncărcabile cu minim 5 lei) şi 9.000 pentru pensionari.
Călătorii nevalidate
Chiar dacă orădenii au început să treacă pe noul sistem, prea puţini dintre abonaţi îşi şi validează abonamentele. "La sistemul e-ticketing, inclusiv dacă este vorba despre elevi, studenţi, abonaţi obişnuiţi ori pensionari, aceştia trebuie să-şi valideze abonamentele de câte ori circulă cu mijloacele de transport. Deocamdată doar 20-25% dintre cei care au abonamente o şi fac", a declarat directorul economic al OTL Ioan Purge, marţi, într-o conferinţă de presă.
Purge a mai afirmat că, în cazul în care, deşi plătite, cartelele nu sunt validate, călătorii pot fi amendaţi cu 10 lei de controlorii OTL. "Până acum nu am prea insistat pe controalele pentru cei cu cartele din sistemul e-ticketing, însă vom începe serios şi pe partea aceasta", a declarat directorul economic al societăţii de transport.
Directorul OTL, Csuzi Istvan, a declarat că este necesară validarea inclusiv a abonamentelor pentru ca societatea de transport să poată avea o evidenţă a călătorilor pe care îi are în fiecare zi, dar şi să poată vedea câţi dintre ei sunt subvenţionaţi. "Conform unor sondaje, mai mult de 60% dintre călători sunt persoane care nu achită transportul, ci îl primesc gratuit", a spus Csuzi. De asemenea, reprez