La Biserica Ortodoxă Sârbă din Arad va avea loc duminică, 1 septembrie, la orele 11,30, o slujbă de comemorare a 10 ani de la trecerea în eternitate a arhitectului Miloș Cristea, cetățean de onoare al Aradului. Familia și Asociația „Miloș Cristea” îi invită pe toți cei care i-au fost apropiați, pe prieteni, rude, colegi, colaboratori sau cunoștințe, să participe la această acţiune a acestui fiu de excepţie al Aradului şi al României.
Miloș Constantin Cristea s-a născut la 1 mai 1931, la Arad, părinți fiindu-i Olga și Constantin Cristea. Clasele primare le-a urmat la Școala Sârbească (în curtea bisericii sârbești din Pârneava). A absolvit apoi Liceul Moise Nicoară, avându-i ca dascăli pe unii dintre cei mai prestigioși dascăli ai Aradului acelor vremuri.
A urmat cursurile de desen ale Școlii Populare de Artă din Arad, având o vocație excepţională pentru desen. A fost din start adeptul artelor clasice. Pentru a-și putea plăti cursurile de desen în perioada de după război, a lucrat ca lăcătuș mecanic la Uzina de Vagoane din Arad.
În 1957 a absolvit cursurile Institutului de Arhitectură Ion Mincu din București, beneficiind de îndrumarea unor mari personalități ale arhitecturii românești interbelice. A fost foarte apreciat de dascăli și de colegi pentru talentul și capacitatea de muncă pe care a dovedit-o în timpul studiilor.
După absolvirea facultății s-a reîntors în Arad, orașul pe care l-a iubit și l-a slujit până la moarte. A lucrat ca șef de proiect, proiectant principal gradul I, a îndeplinit funcții de conducere (șef de atelier și director), la Institutul de Proiectări din Arad pentru a cărui înfiinţare a luptat din răsputeri alături de alți colegi arhitecți, ingineri și tehnicieni. Între 1971 și 1983 a fost conferențiar universitar la Secția de arhi- tectură a Institutului „Traian Vuia din Timișoara”, catedra de Sistematizare și Urba