În ultimele zile din august, Ungheniul marchează 551 de ani de la prima atestare istorică a localităţii. Deşi nu este o dată rotundă şi anul acesta va fi sărbătorit hramul cu fast.
„Hramul şi ziua de naştere a Ungheniului, ca să spunem aşa, erau sărbătorite în două zile diferite. Deja de câţiva ani am unit aceste două sărbători şi pe 28 august, când a fost pentru prima dată atestată denumirea Ungheni, prăznuim şi hramul oraşului“, explică Alexandru Ambros, primarul Ungheniului.
Acesta spune că programul festiv include mai multe activităţi, la care vor participa oaspeţi din Letonia, Lituania, România şi alte state unde sunt oraşe înrudite cu Ungheniul. „Mâine la ora 10.00 vom deschide două străzi renovate, iar seara va avea loc festivalul de muzică şi dans „Hora de la Prut“, ediţia a IV-a, la care vor participa colectivele artistice din Ungheni, Nisporeni, Călăraşi, Edineţ, Făleşti, Singerei şi Străşeni. Maria Sarabaş şi Adrian Ursu sunt invitaţii speciali ai evenimentului“, susţine primarul.
Vineri seara, în Piaţa Independenţei, din centrul oraşului va avea loc Open Air- Parada DJ, la care vor cânta Pasha Parfeny şi Aliona Moon, DJ Delph & SaxoBeat şi alţii.
Zilele Ungheniului se vor încheia sâmbătă cu un concert de zile mari, la care şi-au anunţat prezenţa interpreţii autohtoni Ana Barbu, Isidor şi Nicolae Glib, Ionel Istrati, Nelly Ciobanu, precum şi cântăreaţa de muzică populară din România, Veta Biriş.
Oraşul Ungheni este una dintre cele mai vechi localităţi din Republica Moldova. Prima sa atestare documentară dateză din 20 august 1462, într-un hrisov de la domnul Ştefan cel Mare.
Iniţial, localitatea s-a numit Unghiul, probabil de la configuraţia locului pe care s-a constituit. Aici râul Prut formează, prin cotire bruscă, un unghi perfect. Abia peste două secole, în anul 1645, aşezarea apare menţionată cu numele său actual, Un