Doraja Eberle, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fundaţiei ERSTE explică, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ cu ocazia decernării premiilor Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, cum funcţionează sistemul de sănătate la care apelează toţi românii cu dare de mână şi prin ce se deosebeşte de cel din ţara noastră.
De asemenea aceasta vorbeşte şi despre organizaţiile neguvernamentale din România care nu sunt suficient de vizibile pentru politicieni.
În Austria, continuă specialista, mediul politic pune mare preţ pe asociaţiile din sfera societăţii civile, fiind conştient de faptul că dacă voluntarii şi-ar înceta activitatea chiar şi pentru jumătate de zi, ţara ar intra în colaps. „Guvernul austriac nu ar putea vreodată să suplinească 100% activităţile pe care organizaţiile neguvernamentale le desfăşoară“, a mai spus şefa Fundaţiei ERSTE.
Legat de asistenţa medicală, Doraja Eberle, fost ministru în perioada 2004 – 2010, susţine că în Austria copiii sunt învăţaţi încă de la grădiniţă să gătească şi să mănânce sănătos.
„Adevărul“:Câte dintre asociaţiile care activează în Austria sunt destinate sănătăţii?
Doraja Eberle: Din ce în ce mai multe organizaţii au activitate în zona medicală, pentru că avem şi noi probleme de sănătate. Sprijinul oferit de guvern acestor organizaţii este mare. Spre exemplu, multe din ONG-uri ne îndeamnă să mergem des la controale medicale şi ne atrag atenţia că, dacă nu avem grijă de sănătate, costurile pentru sistemul sanitar ar fi enorme. Prin urmare, este bine să ne ajutăm cetăţenii înainte, să facem programe de prevenţie.
Există sancţiuni pentru austriecii care nu merg la control atunci când li se spune?
Da. Se întâmplă ca unele companii de asigurare să nu fie de acord să plătească pentru problemele care apar. Suntem oarecum forţaţi să mergem la medic, ceea ce din punctul meu de v