Devenite mămici prea devreme, zeci de tinere din Botoşani, care nu au împlinit încă vârsta majoratului, s-au grăbit să-şi pună pirostriile.
Cele mai multe sunt din mediul rural, acolo unde viaţa pare să aibă alte coordonate. Neinteresate să-şi continue studiile şi, fără să aibă grija unui loc de muncă, din cauza lipsei ofertelor, tinerele îşi caută refugiul în măritiş. Unele fac acest pas chiar de pe băncile şcolii, după ce împlinesc 16 ani sau imediat ce termină clasa a X-a. Fetele renunţă la şcoală, fiindcă, spun ele, nu mai au motivaţia de a învăţa.
Tinerele care doresc să se căsătorească imediat ce au împlinit 16 ani trebuie să notifice Oficiul de Stare Civilă din Primăria localităţii pe raza căreia domiciliază şi să deschidă acţiune în instanţă. Este nevoie de o anchetă socială şi de un act medical din care să rezulte că minora este aptă din punct de vedere fiziologic pentru încheierea căsătoriei.
Chiar dacă procedura pare oarecum greoaie, totul durează maxim o lună pentru că, de regulă, anchetele sociale sunt mai mult formale. O dovedesc chiar cifrele. Anul acesta, de exemplu, la Judecătoria Botoşani au fost înregistrate cinci cereri de autorizare a căsătoriei între minori, la Dorohoi opt, iar la Săveni încă două, acestea adăugându-se la cele de anul trecut care, per total judeţ, au depăşit 30. Din toate acestea, într-un singur caz s-a respins cererea, iar restul solicitărilor au fost admise, în majoritatea cazurilor fiind vorba de tinere rămase însărcinate.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a ziarului Monitorul de Botoşani.
Devenite mămici prea devreme, zeci de tinere din Botoşani, care nu au împlinit încă vârsta majoratului, s-au grăbit să-şi pună pirostriile.
Cele mai multe sunt din mediul rural, acolo unde viaţa pare să aibă alte coordonate. Neinteresate să-şi continue studiile şi,