Trăim în secolul al 21-lea, dar elevii de la ţară învaţă în şcoli care arată ca în Evul Mediu. În jumătate dintre unităţile de învăţământ care se află în mediul rural, copiii şi profesorii merg la toaletă în fundul curţii, beau apă de la fântână şi se spală pe mâini în lighean.
Cele mai multe şcoli din mediul rural nu au apă curentă. Este uşor de înţeles că, în această situaţie, nici nu poate fi vorba de grupuri sanitare amenajate în interiorul şcolii. Aşa că, pentru elevii de acolo, clopoţelul va suna şi în acest an în aceleaşi condiţii mizere.
"Faptul că o şcoală nu are autorizaţie de funcţionare, nu înseamnă că şcoala respectivă nu va funcţiona. Va funcţiona cu anumite restricţii făcute de DSP, e vorba de localităţi care nu au apă, dar nu au nici măcar apă curentă", a declarat Valentin Cuibus, inspector general ISJ Cluj.
În astfel de condiţii, fără apă curentă, elevii pot să se îmbolnăvească foarte uşor, mai ales de boli parazitare, atrag atenţia medicii.
"Acest lucru se întâmplă de fiecare dată, în fiecare an, riscurile sunt mari şi răspunderea pe măsură. Sigur noi nu acordăm autorizaţie, ceea ce implică dee către autorităţi luarea măsurilor pentru remedierea neconformităţilor. Nu închidem şcoala", a spus Dorina Duma, director DSP Cluj.
În loc să se îmbunătăţească, situaţia este tot mai gravă în fiecare an, iar autorităţile nu reuşesc să găsească vreo soluţie.
"Din păcate, după 20 de ani de aşa zisă economie de piaţă sunt unele comunităţi care au rămas în urmă şi datorită proastei administraţii a aleşilor de acolo", e de părere Gheorghe Vuşcan, prefectul Clujului.
În mediul urban, condiţiile din unităţile de învăţământ şcolare sunt ceva mai bune. Dar şi aici, pentru mulţi elevi şcoala va începe printre excavatoare, schele şi zugravi.
Cu 2 săptămâni înainte de începerea anului şcolar, lucrările de reabilitare ale unită