Prima jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii a indicat o uşoară scădere de intensitate comparativ cu ziua anterioară. Reculul era unul firesc după ce marţi s-a consemnat cel mai bun volum zilnic din acest an de până acum, cu 4001 contracte futures. La ora 17.00, numărul contractelor încheiate era de 1248 iar valoarea aferentă acestora de peste 16 milioane lei. Deşi mai scăzut decât în ziua anterioară la aceeaşi oră, nivelul de lichiditate era unul foarte bun, pentru numai şapte ore de tranzacţionare, indicând un interes peste medie. Acesta se datora situaţiei externe, în care criza din Siria ocupă prim-planul şi generează importante mişcări pe pieţele financiare. În acest sens, se observă în special aprecierea cotaţiei petrolului.
La Sibex, în sectorul derivatelor pe mărfuri se detaşau speculaţiile pe preţul aurului negru. Numărul contractelor DEOIL_LSC pe scadenţa octombrie era de 161. Cotaţia petrolului continua să se aprecieze, fiind estimată la 109,42 USD/baril, preţ cu 0,39% pes¬te nivelul de la închiderea de marţi. Futures-ul de la Sibiu era corelat cu evoluţia externă, petrolul WTI (West Texas Intermediate) urcând la cel mai înalt nivel din mai 2011 încoace, în vreme ce, la Londra, petrolul Brent a ajuns la maximul din şase luni. Creşterea este determinată de criza siriană, care alimentează teama privind scăderea rezervelor de petrol, în contextul unei aprovizionări deficitare.
Cel mai tranzacţionat produs după prima parte a sesiunii era însă perechea euro/dolar. Se observau 508 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa septembrie. Evoluţia euro de la Sibex era una "roşie" şi, la ora menţionată se observa o scădere de 0,55% faţă de rivalul său american, la o cotaţie de 1,30710 dolari. Şi pe plan extern moneda americană câştiga teren faţă de euro. Aprecierea dolarului se datora faptului că investitorii caută plasamentele de siguranţă, în contex