* Interviu cu avocatul Gheorghe Piperea
Banca Naţională a României (BNR) nu este principala instituţie vizată de procesul pe care avocatul Gheorghe Piperea doreşte să îl intenteze mai multor instituţii din sectorul bancar din ţara noastră, aceasta urmând să fie chemată în judecată alături de opt bănci comerciale pentru că a favorizat practicile ilegale ale băncilor privind creditarea în franci elveţieni din anii 2006-2007, ne-a declarat domnia sa.
Regulamentele Băncii Centrale au permis băncilor să îşi elaboreze regulamente interne prin care să diminueze riscurile aferente creditelor în franci elveţieni, comparativ cu cele în lei sau euro, potrivit avocatului.
Gheorghe Piperea a anunţat luna trecută că intenţionează să dea în judecată BNR, alături de mai multe bănci comerciale, pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit şi repararea prejudiciului cauzat de aplicarea acestora. Domnia sa a anunţat că alianţa procesuală pe care doreşte să o creeze urmează să atace inclusiv denominarea în franci elveţieni a creditelor pe care clienţii le-au putut contracta de la bănci, din cauză că acestea au dus la dublarea ratelor între anii 2009 şi 2013, ca urmare a aprecierii monedei de la 1,7-2,2 lei, la începutul perioadei, la aproape 3,7 lei, până în urmă cu câteva luni.
Gheorghe Piperea ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre stadiul procesului, pentru care a strâns, până în prezent, 3.000 de adeziuni.
Reporter: Ce v-a determinat să acţionaţi în judecată BNR?
Gheorghe Piperea: Banca Naţională nu este principala ţintă a acestui proces. Aceasta va fi chemată în judecată alături de opt bănci comerciale, pentru că a favorizat, fie direct, fie indirect, prin omisiune, practicile ilegale din anii 2006 şi 2007 cu privire la creditarea în franci elveţieni. În primul rând, băncilor comerciale nu ar fi trebuit să li s