Cu toate că autorităţile judeţene se bat cu pumnul în piept că judeţul Cluj este pregătit să-şi primească elevii începând cu 16 septembrie în unităţi de învăţământ reabilitate şi autorizate sanitar, primarii din mai multe sate îi contrazic şi spun că realitatea este cu totul alta decât cea din informăriile care ajung la urechile oficialilor.
Zeci de primari şi directori de şcoli din judeţul Cluj au participat, miercuri, la o întâlnire cu prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, unde au discutat despre stadiul pregătirii unităţilor şcolare din judeţ în perspectiva începerii anului şcolar 2013-2014.
Valentin Cuibus a precizat că în acest moment, din totalul de 693 de unităţi de învăţământ, există 154 de astfel de unităţi care nu sunt autorizate sanitar după ce au fost descoperite zeci de nereguli.
“Neautorizate sanitar avem un număr de 154 de şcoli, şapte în mediul urban şi 147 în mediul rural. Problemele identificate pentru care şcolile nu au primit autorizaţie se referă la lipsa apei, lipsa grupurilor sanitare, lipsa apei potabile, clădiri degradate, iluminat insuficient, mobilier degradat. În total, în judeţul Cluj există 389 unităţi de învăţământ în mediul urban şi 304 în mediul rural”, a precizat Cuibus.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, a precizat că din total de 693 de obiective, şcoli, grădiniţe, licee, colegii, internate, cantine, săli de sport, figurează cu autorizaţie sanitară 539 (78%), iar 154 (22%) sunt fără autorizaţie sanitară. “Faţă de luna septembrie 2012 a crescut ponderea obiectivelor autorizate de la 76% la 78%”, a precizat Duma.
Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a declarat că judeţul Cluj are foarte puţine probleme în ceea ce priveşte începerea anului şcolar şi le-a transmis primarilor şi directorilor de şcoli să se