Marea Britanie a prezentat în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluție care condamnă atacul chimic de săptămâna trecută de la Damasc, atac pus de occidentali pe seama regimului lui Bashar al-Assad. Textul ce va fi fără îndoială respins atât de China, cât și de Rusia, principalul aliat al Siriei, va deschide ușa unei eventuale riposte militare occidentale, pentru a-i apăra pe civilii sirieni de un nou atac cu gaze neurotoxice.
Ipoteza acestei intervenții este firește condamnată de susținătorii Siriei. Moscova pune în gardă împotriva "unei destabilizări suplimentare a regiunii", în timp ce Teheranul estimează că o acțiune militară ar fi "un dezastru pentru toată regiunea".
În timp ce trimisul special al Ligii Arabe e de părere că orice atac occidental trebuie să primească în prealabil unda verde a Consiliului de Securitate, Moscova insistă pe faptul că rezoluția britanică nu poate fi luată în discuție la Națiunile Unite, câtă vreme experții ONU nu și-au făcut public raportul, concluzia privind atacul chimic comis săptămâna trecută.
Pentru cancelariile occidentale, însă, cu sau fără avizul Națiunilor Unite, intervenția "punitivă", cum a numit-o președintele Franței, François Hollande, va avea loc. Singura necunoscută rămâne data debutului acestei "expediții" militare, ziua de joi fiind în opinia observatorilor o zi decisivă pentru a lua o decizie definitivă, în particular de partea americană.
Cine sunt actorii principali?
Cel puțin trei țări (Statele Unite, Marea Britanie și Franța) vor face parte din coaliția ce va lansa probabil bombardamentele contra Siriei. O coaliție căreia i s-ar putea alătura Turcia, dar și o serie de alte state arabe din regiunea Golfului Persic. Atacurile aliate, fără îndoială cu rachete americane Tomahawk, dar nu numai vor fi foarte precise și vor dura circa două zile, în orice caz nu doar o zi,