Germania nu se opune unei intervenţii în Siria, dar nu va participa la acţiuni militare. Toate partidele susţin acest punct de vedere, exprimat de reprezentanţii formaţiunilor politice parlamentare. Doar post-comuniştii se pronunţă contra unei participări, indiferent sub ce formă. Două treimi dintre germani sunt împotriva unei intervenţii militare.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
În legătură cu discuţiile legate de o intervenţie militară în Siria, reacţiile politicienilor germani sunt în continuare reţinute. Asta în pofida faptului că Angela Merkel şi ministrul federal de Externe, Guido Westerwelle, au condamnat folosirea armelor chimice, afirmînd că aşa ceva este inacceptabil.
O participare activă a Germaniei la o intervenţie militară în Siria este exclusă, a declarat ministrul Dezvoltării, liberalul Dirk Niebel. ”Sunt ferm convins”, a spus el într-un interviu acordat ziarului Stuttgarter Zeitung ”că trupe germane de luptă nu vor fi prezente în Siria”. Folosirea gazelor toxice a calificat-o, însă, drept o încălcare a dreptului internaţional, care ar ”legitima o reacţie militară”. În acest context, el a mai arătat că pentru o intervenţie este obligatorie o decizie a Consiliului de Securitate al ONU.
De aceeaşi părere este şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru Politică Externă, creştin-democratul Ruprecht Polenz. ”Dacă din cauza unei blocade a ţărilor cu drept de veto, care fac parte din Consiliul de Securitate al ONU, nu se poate lua vreo decizie, atunci comunitatea internaţională are dreptul şi obligaţia să facă ceva”, a declarat Polenz ziarului Handelsblatt. ”ONU, ca poliţist mondial a eşuat total”
Se ştie că ţările cu drept de veto, China şi Rusia, se opun unei intervenţii. Referindu-se la acest aspect, deputatul creştin-democrat Philipp Mißfelder a criticat faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite nu