Occidentul este, pe zi ce trece, mai aproape de o intervenție militară în Siria. SUA, Marea Britanie, Franța, dar și Liga Arabă spun răspicat că regimul Bashar al-Assad se face vinovat de atacul cu arme chimice de săptămâna trecută, care a ucis până la 1300 de oameni. La rândul său, Damascul, sprijinit la nivel declarativ de Rusia și Iran, continuă să susțină că rebelii s-ar face vinovați de folosirea gazelor neurotoxice și avertizează totodată că dispune de mijloace militare de apărare ce vor surprinde întreaga lume. Între timp, misiunea de experți ONU și-a reluat investigațiile la periferia Damascului pentru a afla adevărul despre acest încă presupus atac chimic.
Regimul al-Assad a comis "fără îndoială" atacul chimic din 21 august. Este poziția oficială a Casei Albe, care susține că are dovezi clare care incriminează regimul de la Damasc, acuzat că a folosit arme chimice împotriva rebelilor. Statele Unite vor difuza până la sfârşitul săptămânii un raport întocmit de serviciile americane de informaţii dovedind recursul regimului sirian la armament chimic, a afirmat marți purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney. În plus, revista Foreign Policy notează, miercuri, că serviciile americane de informații ar fi interceptat convorbiri între oficiali de rang înalt sirieni în care se vorbește despre acest atac chimic.
Ca și până acum, SUA sunt susținute de Marea Britanie, Franța, dar și de Liga Arabă. Downing Street afirmă că, în urma unei discuții telefonice premierul britanic David Cameron şi preşedintele american Barack Obama"nu au nicio îndoială cu privire la responsabilitatea regimului al-Assad" pentru "atacul chimic".
La rândul său, Franța se declară gata să susțină o intervenție militară a aliaților săi. De altfel, preşedintele François Hollande se întâlnește astăzi, la Paris, cu preşedintele Coaliţiei naţionale siriene, o