Peste 80 de reprezentanţi ai presei de limbă română din Europa, Statele Unite ale Americii, Australia şi, bineînţeles, din România au participat la simpozionul “Hai Acasă!”, organizat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism, din cadrul Guvernului României.
Aflat la cea de-a XIII-a ediţie, simpozionul românilor de pretutindeni a avut ca temă, în acest an, “limba română e patria mea”. Parlamentul României a legiferat sărbătorirea Limbii Române pe 31 august, pentru a se sincroniza cu fraţii noştri de peste Prut. Mai bine mai târziu decât niciodată! Sunt de admirat românii din Republica Moldova care au celebrat Ziua Limbii Române, nu limba moldovenească, încă din 31 august 1989.
“Nu spun că alte limbi, alte vorbiri, nu ar fi minunate şi frumoase. Dar atât de proprie, atât de familiară, atât de intimă îmi este limba în care m-am născut, încât nu o pot considera altfel decât iarbă(...). Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine viaţa se trăieşte”, ne-a lăsat scris Nichita Stănescu.
“Fiecare român e important!”
Zvetlana Preoteasa, directorul general al Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că limba română este şi patria românului care face oale la Horezu, şi a cântăreţului de muzică populară din Canada, şi a profesoarei de limbă română care a fost obligată să plece în Italia să spele geamuri. Aşa cum spunea, de altfel, şi Stejărel Olaru (secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindineni): fiecare român este important!
Cristina Liberis (consilier al ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni) a suţinut că “rolul jurnalistului din diaspora este mult mai importan