Franţa s-a declarat "gata" să intervină militar în Siria alături de americani, pentru a "pedepsi" regimul preşedintelui Bashar al-Assad, găsit vinovat, în opinia Parisului şi a Washingtonului, de utilizare de arme chimice. Preşedintele François Hollande este aşadar dispus să-şi încalce propria doctrină, care prevede ca Franţa să nu intervină fără unda verde a Consiliului de Securitate al ONU. Cum se explică acest lucru?
"Utilizarea armelor chimice ar fi pentru comunitatea internaţională o cauză legitimă de a interveni direct", prevenise exact acum un an François Hollande în faţa ambasadorilor francezi reuniţi atunci la Palatul Elysée.
Un an mai târziu, liderul de la Paris e de părere că aliaţii occidentali ar putea invoca noţiunea de "responsabilitate de protecţie a populaţiilor contra unor crime de război sau contra umanităţii", pentru a interveni militar în Siria. Această noţiune, derivată din fostul "drept de ingerinţă" fusese acceptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 2005. Război în Siria François Hollande, preşedintele Franţei
"Lumea este înspăimântată după confirmarea faptului că s-au utilizat arme chimice în Siria. Toate informaţiile ne fac să credem că regimul sirian a comis acest act abject. Masacrul chimic de la Damasc nu poate rămâne fără răspuns şi Franţa este gata să-i pedepsească pe cei care au luat decizia infamă de a gaza nişte nevinovaţi. În conformitate cu angajamentele noastre europene, am decis să creştem sprijinul militar al Franţei acordat coaliţiei, adică Opoziţiei siriene", spune François Hollande, fără să ofere detalii.
Pentru a-şi justifica o eventuală acţiune militară, occidentalii ar putea invoca de asemenea Convenţia privind interzicerea de arme chimice, un tratat internaţional de dezarmare, intrat în vigoare în 1997. În acest context, nu trebuie uitat că deja în 1999 occidentalii bombardaser