România are şansa de a prelua o parte importantă din piaţa energetică a Republicii Moldova şi chiar a Ucrainei, dacă are rezervele şi capacitatea de export, susţine Iulian Chifu, consilierul preşedintelui României pentru Afaceri Strategice, într-un interviu pentru energynomics.ro
"Este foarte importantă racordarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la România, cu posibilitatea de a exporta energie electrică şi gaz, pentru că acest lucru are relevanţă geopolitică şi poate creşte greutatea strategică a ţării noastre în regiune. Participarea la marile proiecte occidentale din coridorul sudic european – Nabucco, AGRI – sau la alte proiecte noi de coridoare de transport – coridorul Est-Vest Marea Neagră-Marea Caspică – sunt importante pentru diversificarea surselor şi rutelor de import şi pentru valorificarea potenţialului de stat de tranzit pentru produse energetice“, afirmă Iulian Chifu într-un interviu pentru portalul energynomics.ro.
Potrivit consilierului prezidenţial, interconexiunea sistemelor energetice ale Republicii Moldova cu România va funcţiona ca variantă alternativă sau chiar va putea înlocui alţi furnizori răsăriteni cu preţuri mai mari.
"Anul 2016 ar putea fi unul în care România să poată exporta constant şi să preia piaţa Republicii Moldova. Până atunci, interconectarea permite Republicii Moldova o alternativă pentru aprovizionarea cu gaze – prin interconectări succesive gazul poate veni de oriunde din Europa – dă şi o posibilitate mai mare de negociere a resurselor importate din Federaţia Rusă. Dealtfel consumul din Republica Moldova era echivalent, acum câţiva ani, cu cel al judeţului Iaşi – care avea atunci suficientă industrie. Este o variantă fezabilă pe termen mediu“, afirmă Iulian Chifu.
În opinia consilierului o problemă ar putea constitui faptul că orice conductă de pe teritoriul Republicii Moldova aparţine Moldovaga