Statele Unite s-au declarat marţi, 27 august, convinse că regimul sirian a comis atacul chimic de la 21 august, un masacru căruia vor să îi răspundă, foarte probabil militar.
Această înăsprire a poziţiei Washingtonului, în vederea pregătirii terenului unei posibile lovituri împotriva Damascului, este dublată de consultări diplomatice în toate direcţiile susţinute de către secretarul de Stat John Kerry. Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat într-o vizită la Houston (Texas, sud), a acuzat Siria că se află în spatele atacului chimic de miercurea trecută. “Nimeni nu se îndoieşte că (persoane) nevinovate – bărbaţi, femei şi copii – au fost victime ale atacurilor chimice din Siria. Iar vinovaţi de această folosire îngrozitoare a unor arme chimice în Siria sunt, fără îndoială, (membrii) regimului sirian“, a declarat Biden, în urma unor declaraţii similare ale purtătorilor de cuvânt ai Casei Albe Jay Carney şi Departamentului de Stat Marie Harf.
Washingtonul avea luni “foarte puţine îndoieli” asupra responsabilităţii Damascului în acest atac, soldat cu sute de morţi. Executivul american urmează să dea săptămâna aceasta publicităţii o parte a unui raport al serviciilor americane de informaţii care probează responsabilitatea siriană, au anunţat Carney şi Harf.
Regimul sirian neagă în bloc, acuză rebeliunea siriană şi găzduieşte până duminică pe teritoriul ţării o misiune ONU de anchetă în acest sens. O lovitură împotriva Damascului părea iminentă marţi, iar Siria a promis că se va apăra. Potrivit secretarului american al Apărării Chuck Hagel, SUA au “poziţionat elemente pentru a putea răspunde oricărei opţiuni a preşedintelui”. “Suntem pregătiţi”, a oferit el asigurări. Intervenţia ar fi limitată la o campanie punctuală de câteva zile, prin tiruri de rachetă de croazieră de tip Tomahawk de la bordul a patru distrugătoare aflate în largul coastelor Siri