Rafinată, de calitate, „luxoasă”, pretenţioasă, fină...Povestea ei de succes este legată de o personalitate care a vizitat România...
A fost creată în onoarea celebrului mareşal francez Joseph Jacques Césaire Joffre, care în 1920 sosea la Bucureşti, la invitaţia Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Mareşalul era trimis pentru a-l decora pe regele României cu „Medalia militară franceză”.
De cea mai bună calitate
Ceremonia a avut loc la Palatul Artelor din Parcul Carol. În onoarea ilustrului oaspete francez, cofetarul Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale, a creat o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze. Şi a numit-o Joffre!
Pentru că mareşalul suferea de diabet, prăjitura era, după cum consemnează mărturiile vremii, „nici prea mică, nici prea mare”. Din ce era făcută? Unt, zahăr, ouă, făină, arome şi, mai ales, cacao de cea mai bună calitate, toate îmbrăcate într-o delicioasă glazură de ciocolată.
Mod de preparare
Prăjitura se prepara în două etape. Prima consta în prepararea fursecurilor din albuşuri frecate cu zahăr. În amestec se adăugau apoi gălbenuşurile, amestecate cu sare şi făină. Amestecul era pus la cuptor, iar după ce fursecurile se răceau erau acoperite cu o cremă de ciocolată, obţinută din unt moale, zahăr pudră, vanilie, rom, cacao, apă, gălbenuşuri de ou şi frişcă. Peste primul fursec se aşeza un al doilea, iar turnuleţul astfel obţinut se tăvălea prin glazură de ciocolată. Prăjitura Joffre a făcut înconjurul lumii, fiind preluată de bucătăria franceză din a cărei tradiţie fusese inspirată. Totodată, reţeta a intrat în oferta cofetăriei româneşti.
Cine a fost Joffre
Joseph Jacques Césaire Joffre(1852-1931) s-a născut în comuna Riversaltes din regiunea Roussillon, într-o familie de podgoreni. În 1870 s-a înscris