Creditarea către sectorul privat din zona euro a scăzut în iulie pentru cea de-a 15-a lună consecutiv, cu 1,9% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai îndelungată contracţie înregistrată vreodată, potrivit datelor Băncii Centrale Europene, preluate de Bloomberg.
Declinul înregistrat în iulie este totodată un nou record istoric.
Economia zonei euro a ieşit dintr-o recesiune prelungită în trimestrul al doilea, cu o creştere economică timidă, de 0,3%, după un an şi jumătate de contracţie.
Şomajul este de peste 12%, cu niveluri alarmante în sudul zonei euro, mai ales în Grecia şi Spania, iar divergenţele dintre economiile stabile din nord şi ţările aflate în criză s-au adâncit semnificativ.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la începutul lunii august că revenirea creditării va avea loc mai târziu faţă de redresarea economiei reale.
Analiştii estimează că încrederea în economie a crescut în zona euro, în luna august, la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni.
Produsul Itern Brut al Germaniei, cea mai mare economie europeană, a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, pricipalul motor de creştere în zona euro. Italia şi Spania au rămas însă în recesiune, cu scăderi de 0,2%, respectiv 0,1%. Ambele ţări sunt în recesiune de doi ani. Creditarea către sectorul privat din zona euro a scăzut în iulie pentru cea de-a 15-a lună consecutiv, cu 1,9% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai îndelungată contracţie înregistrată vreodată, potrivit datelor Băncii Centrale Europene, preluate de Bloomberg.
Declinul înregistrat în iulie este totodată un nou record istoric.
Economia zonei euro a ieşit dintr-o recesiune prelungită în trimestrul al doilea, cu o creştere economică timidă, de 0,3%, după un an şi jumătate de