La Mănăstirea Dragomirna a avut loc luni un eveniment care a conjugat o lansare de carte cu vernisajul unei expoziţii de miniaturi şi icoane.
Un eveniment care a circumscris „activitatea de copist de texte duhovniceşti şi cea a zugravilor de icoane”
Precedat de o slujbă de pomenire oficiată în memoria slavistului Ioan Iufu (unul din cei doi autori ai cărţii intitulate „Manuscrisele slavo-române din Moldova - Fondul Mănăstirii Dragomirna”, lucrare tipărită cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor), evenimentul, la care alături de obştea mănăstirii au participat invitaţi şi prieteni apropiaţi ai sfântului lăcaş, a circumscris sub genericul „Arta scrisă la Dragomirna - Trecut şi prezent”, aşa cum a subliniat maica stareţă Macrina, „activitatea de copist de texte duhovniceşti şi cea a zugravilor de icoane, caracteristice pentru vieţuitorii mănăstirii”.
Găzduită de Muzeul „Anastasie Crimca” din incinta Mănăstirii Dragomirna, manifestarea a debutat cu lansarea cărţii semnate de Ioan Iufu (1913-1964), autorul studiului istoric şi lingvistic, şi Victor Brătulescu, care s-a ocupat de descrierea miniaturilor şi a elementelor de ornamentică din lucrarea despre care ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, spune într-un „Cuvânt înainte” că are darul de a-i ajuta pe cititori „să înţeleagă atât cu mintea, cât şi cu inima valorile de patrimoniu păstrate cu multă grijă în sfintele noastre mănăstiri”.
„Un adevărat dar din vistieria spiritualităţii medievale”
Aşa cum a remarcat istoricul şi medievistul prof. univ. dr. Ştefan Gorovei, din această carte (apreciată ca „o lucrare monumentală”, apărută în Colecţia „Documenta” a Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi) „cititorul de rând nu va înţelege nimic”, dar pentru câţiva cunoscători lucrarea este „un adevărat dar din vistieria spiritualităţii mediev